Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Kursen "klimatnyfiken" tar upp vad en rättvis omställning är, och ska öka kunskapen för ett stärkt klimatengagemang bland fackförbundens medlemmar.
Foto: Foto: Global Utmaning.

Facklig klimatkurs ska locka nyfikna

2021-10-12

Att bara oroa sig duger inte, eller hur? Det är dags att bli mer Klimatnyfiken! Första steget är att lägga en digital timme på inspirerande fakta om nödvändigheten i en rättvis omställning, Just Transition. Flera fackförbund är med i satsningen, som stöttas av Union to Union.

I början av nästa år kan fackliga medlemmar gå en e-kurs om klimatet, en kurs som än så länge har arbetsnamnet ”Klimatnyfiken”. Utbildningen produceras av tankesmedjan Global Utmaning, och ingår i den så kallade Klimatagendan, som är en ”oberoende samverkansplattform och accelerator för klimatomställningen”.

Förutom stödet från Union to Union medverkar även TCO och LO, liksom fackförbunden Handels, IF Metall, Byggnads, Transport och Vision, ST och Unionen. I höst lanserar dessutom Vision den nya, fackliga rollen klimatombud.

Fakta om rättvis omställning

Klimatombud är ett uppdrag för Visions medlemmar, som vill jobba med att på olika sätt påverka klimatavtrycken på arbetsplatserna. E-kursen ”Klimatnyfiken” är en del av det utbildningspaket som klimatombuden kan ta del av.

– Tanken är att de som går utbildningen lär sig mer om klimatfrågan och om hur en rättvis omställning kan se ut, både i Sverige och globalt, säger Maria Suárez, projektledare för klimatombuden på Vision.

Kurs med global vinkel

Förutom att nå ut mycket brett är Tankesmedjan Global Utmanings ambition att visa på betydelsen av fackligt engagemang för den rättvisa, globala klimatomställningen.

– Vår primära målgrupp är fackliga medlemmar, men samtidigt är ju frågorna så viktiga att vi såklart uppmuntrar alla som är nyfikna på rättvis omställning att gå kursen, säger Clara Melander, Klimatagendans projektkoordinator.

Jobben en huvudfråga

Just nu pågår arbetet med att ta fram innehållet i utbildningen tillsammans med en facklig referensgrupp, som består av representanter involverade i sina respektive förbunds klimatarbete.

– Mycket handlar om den rättvisa omställningen och en diskussion kring fackens roll och hur jobben och arbetsmarknaden påverkas, säger Clara Melander.

Förebilder viktigt

För att förklara begreppet rättvis omställning, eller Just Transition, som är den term som fackförbund världen över använder, ska e-kursen innehålla konkreta exempel från Union to Union och det fackliga utvecklingssamarbetet.

– Syftet är att ge tydliga, globala förebilder och visa att vi kan lära oss av hur låg- och medelinkomstländer jobbar. Genom att kombinera det globala perspektivet med det svenska ska det kännas så relevant som möjligt för fackens medlemmar.

En timmes inspiration

E-kursen ”Klimatnyfiken” ska vara lättillgänglig, ta en timme och innehålla tips och vägledning för dem som vill lära sig ännu mer.

– Vi vill att de som går kursen ska känna att de är en del av någonting större, att de är en del av ett globalt engagemang och arbete med vår tids viktigaste fråga, klimatkrisen, säger Clara Melander.

Text: Maja Aase

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.